Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović održao je danas u Briselu sastanak s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom s kojim je razgovarao o NATO putu BiH, ali i ruskom utjecaju u državi.

Na početku konferencije za medije, Stoltenberg se zahvalio Džaferoviću na posjeti te je rekao kako je NATO posvećen saradnji s BiH.

“Bosna i Hercegovina je cijenjen partner za NATO. Podržavamo vaš suverenitet i integritet i ostajemo posvećeni euroatlantskim aspiracijama. NATO podržava mir i stabilnost u BiH. Naš dijalog i kooperacija važnija je nego ikada zbog ruskog rata u Ukrajini i malignog utjecaja u regiji”, rekao je Stoltenberg.

Naglasio je kako će NATO učiniti više da stane uz partnere što uključuje i razvoj novih odbrambenih kapaciteta i kooperaciju u cyber sigurnosti i borbi protiv terorizma.
“Razgovarali smo o ulozi NATO-a u ALTHEA-i i nastavit ćemo podržavati ovu EU operaciju kao i Oružane snage BiH kao jednu od najjačih multietničkih instiucija. One su vitalne za stabilnost države i moraju biti očuvane”, poručio je Stoltenberg.

S druge strane, Džaferović je naglasio kako se BiH davno opredijelila za put prema NATO savezu.

“Hvala vam što imamo priliku da razgovaramo o odnosima BiH i NATO-a. Današnji sastanak je bio jako konstruktivan i na tragu je onoga što želi BiH i NATO. BiH je aspirant za članstvo u NATO savez. Mi smo se 2005. godine opredijelili za to. Tokom 2009. podnijeli smo zahtjev za ANP i nalazimo se i dalje u tom statusu. Nažalost, postoje problemi i snage koje osporavaju NATO put”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Naglasio je kako je NATO zaustavio rat i očuvao mir u BiH.

“BiH je država u kojoj je NATO uradio mnoge važne stvari. Zaustavio je rat, uspostavio mir, predano s bh. vlastima radio na implementaciji Dejtona. NATO je garant Dejtona, mira i stabilnosti u BiH i zahvaljujem se na tome. Uvjeren sam da će NATO savez i dalje nastaviti štititi mir i stabilnost u državi”, rekao je Džaferović.

Poručio je kako je u BiH nažalost prisutan ruski utjecaj.

“U BiH nažalost postoji ruski utjecaj i mi se na to moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene prijetnje iz Rusije, to radi ruski ambasador. Molim vas da na samitu u Madridu date snažnu podršku NATO putu BiH i da se referirate na obaveze koje ima NATO savez prema Dejtonu. Molim da se ojača NATO štab u Sarajevu. Hvala vam na podršci koju dajete OSBiH i želim da naši kontakti budu sve češći i snažniji. Da saradnja bude što snažnija i da OSBiH budu što je moguće prilagođene standardima NATO saveza”, zaključio je Džaferović.

O zahtjevima Milanovića

Tokom konferencije, Stoltenberg se osvrnuo i na izjave Zorana Milanovića i svojevrsno uslovljavanje ulaska u NATO Švedske i Finske promjenama izbornog zakona u BiH.

“Što se tiče razgovora s Milanovićem, on je bio konstruktivan. On je izrazio zabrinutost vezano za situaciju u BiH, ali razgovarali smo i o potencijalnom članstvu Finske i Švedske. Reći ću da sam uvjeren da ćemo pronaći rješenje i da će oni postati članice saveza. Svi saveznici se slažu da su vrata NATO-a otvorena i da Finska i Švedska zrele zemlje koje ispunjavaju standarde NATO-a”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Džaferović je poručio kako je izborni zakon isključivo pitanje BiH.

“Izborni zakon je pitanje BiH i mi ćemo odlučivati o tom pitanju u skladu sa standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima. Učinili smo mnogo napora da implementiramo te odluke i cijeli svijet zna, kao i EU i SAD zbog čega ti pregovori do sada nisu uspjeli i gdje leži odgovornost za to. Želim da napomenem da je za nas neprihvatljivo da se uslovljava bilo čiji NATO put izmjenama izbornog zakona u BiH”, ističe Džaferović.


Predsjedavajući Predsjedništva se osvrnuo i na posljednje izjave Milorada Dodika.

“Dodik i svi trebaju znati da nema nikakvog, a kamoli mirnog razlaza u BiH i da nema ni teritorijalnih ni etničkih podjela unutar BiH. Postoji Dejton sa 27 godina mukotrpno građenih reformi. Najbolje za sve u BiH jeste da se striktno pridržavamo svega onoga što imamo na snazi. Nije moguće da bilo ko unilateralnom akcijom promijeni važeća rješenja”, jasan je Džaferović.

Na kraju konferencije za medije, Stoltenberg je rekao kako NATO prati situaciju u BiH, a naročito zapaljivu retoriku koja dolazi iz RS-a

“Mi pažljivo pratimo dešavanja u BiH. Nastavljamo s našim štabom u Sarajevu sarađivati. Dugoročno smo opredijeljeni za to i pružamo podršku kako bismo osigurali mir i stabilnost. Pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz RS-a i zato sada razmatramo kako možemo ojačati praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta i kako da osnažimo naše prisustvo i sarađujemo u oblasti naoružanja”, zaključio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.