Sukob velikih razmjera između Izraela i Hezbolaha vjerojatno će izbiti u sljedećih nekoliko sedmica ako Jerusalem i Hamas ne uspiju postići dogovor o prekidu vatre u Gazi, ukazuju američki obavještajci za Politico.
Američki dužnosnici pokušavaju uvjeriti obje strane u deeskalaciju – zadatak koji bi bio znatno lakši s prekidom vatre u Gazi. Ali taj sporazum je zarobljen u napetim pregovorima i američki dužnosnici nisu uvjereni da će Izrael i Hamas pristati na dogovor koji je na stolu u bliskoj budućnosti.

U međuvremenu, Izraelske snage i Hezbolah izradili su borbene planove i u procesu su pokušaja nabave dodatnog oružja, prema dvojici visokih američkih dužnosnika upućenih u obavještajne podatke.

Obje strane su javno rekle da ne žele ići u rat, ali visoki dužnosnici Bidena sve više vjeruju da će intenzivne borbe vjerojatno izbiti uprkos naporima da se pokušaju spriječiti.

Rizik je veći sada nego u bilo kojem drugom trenutku posljednjih sedmica, prema drugom visokom dužnosniku SAD-a, kojem je, kao i drugima u ovoj priči, zagarantovana anonimnost da slobodno govori o osjetljivim obavještajnim podacima.

Rat između Izraela i Hezbolaha mogao bi izazvati sukob koji bi prisilio SAD da pomogne u obrani Jerusalema i tjera Bidenovu administraciju da se dublje angažira u regiji koju je godinama pokušavala napustiti. Također rizikuje novu humanitarnu katastrofu, udarajući humanitarnu zajednicu u trenutku kada je već iscrpljena i pokušava upravljati krizom u Gazi.

Američki obavještajci nude nešto konzervativnije procjene od onih koji dolaze iz dijelova Evrope. Neke evropske zemlje računaju da bi do rata između Izraela i Hezbolaha moglo doći za nekoliko dana. Mnogi su svojim građanima savjetovali da napuste Liban. Kanada se također priprema evakuirati hiljade ljudi iz zemlje. State Department je u četvrtak izdao savjete za putovanja za građane SAD-a, pozivajući ih da “snažno preispitaju” putovanje u Liban.

Dvojica visokih dužnosnika naglasila su kako nije jasno kada bi tačno rat mogao početi, ali su napomenuli da Izrael pokušava brzo obnoviti svoje zalihe i kapacitet trupa.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da administracija radi na “diplomatskom rješenju” koje bi omogućilo izraelskim i libanskim građanima da se vrate svojim domovima.

“Također nastavljamo s naporima da osiguramo dogovor koji bi doveo do trajnog kraja rata u Gazi. Dogovor o prekidu vatre i taocima u Gazi ubrzat će mogućnost napretka, uključujući trajnu sigurnost i mir duž sjeverne granice Izraela s Libanom. Taj dogovor je sada s Hamasom. Odluka je u Hamasovim rukama”, kazao je Watson.

Bidenova administracija je sedmicama pokušavala uvjeriti obje strane da ne uđu u rat. Najviši američki dužnosnici, uključujući Amosa Hochsteina, izaslanika za Bliski istok, putovali su u regiju posljednjih dana kako bi pokušali vratiti mir.

Uprkos tim naporima, visoki Bidenovi dužnosnici rekli su da napetosti na izraelskoj granici – i nedostatak bilo kakvog značajnog pomaka u pregovorima o prekidu vatre – idu prema ratu.

“Logika Nasrallaha je da je sve to povezano s Gazom, i sve dok ne dođe do prekida vatre u Gazi, pucanje na Izrael neće prestati. Iskreno, u potpunosti odbacujemo ovu logiku”, rekao je novinarima u srijedu visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Američki dužnosnici rekli su za Politico da obavještajni podaci ukazuju na to da će se katalizator rata – veliki napad bilo koje strane, na primjer – vjerojatno dogoditi bez prethodne najave.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, koji je ove sedmice posjetio Washington, rekao je novinarima u srijedu da Izrael “ne želi rat”.

“Cilj je vratiti naše građane kući sigurno. Radije to radimo putem dogovora, ali pripremamo se za svaki mogući scenarij”, kazao je Gallant.