Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da će penzije u Srpskoj od januara biti veće za 15 odsto.

Dodik je podsjetio da su penzije usklađivane nekoliko puta ove godine.Od januara ide povećanje penzija 15 odsto. Dakle, od Nove godine. Bilo je povećanja, jednokratnih pomoći, moramo uravnoteženo da vodimo politiku, pogotovo prema toj kategoriji stanovništva – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će cijena električne energije u Republici Srpskoj za prosječnu potrošnju iz prošle godine, što je oko 500 kilovata mjesečno, ostati u garantovanim granicama, dok će za potrošnju iznad toga cijena biti veća.

Ad
– Mi ćemo ostati u procesu garantovane cijene električne energije za prosječnu potrošnju iz prošle godine, a to je po domaćinstvu oko 500 kilovata mjesečno. I to se neće mijenjati. A to je 80 odsto porodica u Republici Srpskoj. Onaj ko potroši 500 kilovata neće platiti ni pfeninga više, ali onaj ko potroši 1.000 i više platiće više i sva priča je u tome – rekao je Dodik, piše RTRS.

On je istakao da vlast vodi računa o građanima.

– Da bi sačuvali cijenu električnu energiju za stanovništvo, mi smo morali da imamo neke resurse, koje smo prodali inostranim partnerima. Ako sada potrošimo taj višak, onda šta ćemo prodati, kako ćemo nadomjestiti gubitak koji imamo iz jeftine električne energije za domaćinstva. To je naš izbor, mi vodimo brigu o našim građanima – rekao je Dodik.

“Potrebna deakumulacija funkcija”
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ovo vrijeme traži deakumulaciju funkcija, o čemu svjedoči njegov poziv stranačkim kolegama da se odreknu jedne od funkcija.

Moramo da spriječimo da neki pojedinac, na primjer, ima četiri primanja. Treba da ima samo jedno. To je suština i to ćemo operacionalizovati na partijskim organima. Deakumulacija funkcija će se sprovesti uz našu procjenu, pa i ako neko ima obavezu da primi dva primanja onda jedno mora da uputi u humanitarne svrhe, rekao je Dodik.

Uz napomenu da dio vladajuće strukture neće biti oni koji ne budu sposobni za to, Dodik je naveo da je na tom planu riječ o sistemskim mjerama koje će građanima uliti dodatno povjerenje u smislu da se očuva vjera u ovdašnji način života.

– Nisam nikome dužan u političkom smislu. Dužan sam to ljudima Srpske i to je moj dug, odnosno da se stepen odgovornosti vlasti drastično poveća kada je riječ o poslovima u funkciji svakodnevnog rješavanja problema običnih ljudi. Cilj je da se osjeti olakšanje – rekao je Dodik večeras za RTRS.

“OBA je strana organizacija koja radi protiv Srpske”
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Obavještajno-bezbjednosna agenciji (OBA) BiH strana organizacija ubačena da radi protiv Srpske, te naglasio da Republika Srpska, prema Ustavu, ima pravo na svoju obavještajnu službu i da će se raditi u tom pravcu.

Dodik je rekao da Republika Srpska i u ovom trenutku ima informativno-obavještajnu strukturu koja može da parira svim opasnostima te vrste.

On je naglasio da je OBA njega posmatrala kao neprijatelja i dodao da to nije služba koja koristi narodima BiH, nego je obavještajna služba američke Centralne obavještajne agencije.

– Ja nisam nikada bio siguran u njih, niti sam se oslanjao na njih. Svaka obavještajna tajna služba štiti predsjednika, Predsjedništvo. Oni su direktno radili protiv mene. Pakovali su one priče za sankcije. Oni pričaju i šire priču o negativnom ruskom uticaju – rekao je Dodik i dodao da je ta agencija devastirana.

Odgovarajući na pitanje o odnosima u BiH, Dodik je rekao da ne postoji, niti će postojati članstvo BiH u NATO.