Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će biti kandidat na predstojećim opštim izborima u BiH, kao i da opozicija pokušava da ga u tome spriječi jer je svjesna njegove snage.

“Čak i da me sklone, naša struktura je dovoljno snažna da pobijedi, a možda bi bila i snažnija u tom slučaju”, smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, početkom jula će Glavni odbor SNSD-a utvrditi kandidature, te da očekuje ubjedljivu pobjedu.

“Na ovim izborima SNSD ulazi u jednu od odlučujućih bitaka, ne za svoje postojanje, nego za poziciju Republike Srpske. Sva politika muslimana u Sarajevu se zasniva na tome da razgradi homogenost srpskog nacionalnog, a time i političkog korpusa, a kada u tome uspiju onda lakše ostvare neke svoje male uspjehe”, rekao je Dodik za Televiziju “MIS” iz Sidneja.

On je naglasio da se vlast u Republici Srpskoj uporno bori da do toga ne dođe, ali i da građanima obezbijedi što bolje uslove za život, povećanjem plata, penzije, te borbom protiv različitih izazova, kao što je bila pandemija virusa korona.

“Pokušavamo da dajemo odgovore na te izazove koji su smisleni. Naša finansijska situacije je stabilna, te sa svime što ima pokazuje svoju vitalnost i sposobnost, te smo dostigli i pokrivenost uvoza izvozom 81 odsto”, rekao je Dodik.

Dodik: Velika Britanija nema prijateljski odnos prema Srbima
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da Velika Britanija nema prijateljski odnos prema Srbima, te da je potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog kraljevstva pokušaj da ostvari uticaj na ovim prostorima.

Dodik je ocijenio da Velika Britanija, pošto je izašla iz EU, sada ima potrebu da sa mnogim zemljama u svijetu obnovi trgovinske i druge sporazume i da joj se tako otvore tržišta.

“Britanci nama ovdje ne misle dobro, pa i ako ne potpišemo ovaj sporazum, oni će pokušati da naprave firme i trgovinu sa muslimanima, a nama će biti na štetu”, rekao je Dodik za Televiziju “MIS” iz Sidneja.

On je ocijenio da potpisivanje navedenog sporazuma treba odbiti, te dodao da je zbog toga uputio zahtjev Narodnoj skupštini Republike Srpske za održavanje posebne sjednice, na kojoj će biti razmatrana ova tema.

Dodik je napomenuo da Velika Britanija ima neprijateljski odnos prema Srbima još od vremena visokog predstavnika Pedi Ešdauna.

“Britanska Vlada prevarila je Srbe u vrijeme kada je potpisivan Dejtonski sporazum, jer nije htjela da stoji iza njega, nego je podrškom Ešdaunu i drugima sličnim njemu razrušila ono što je nama ponuđeno i stavljeno na sto da se uspostavi mir”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su “prevaranti kao što su Britanci ovdje prisutni vijekovima i uvijek je njihov angažman protiv Srba, a na strani drugih”.

“Britanci su ti koji su ovdje plasirali priču o negativnom ruskom malignom uticaju, ali ovdje postoji maligni britanski uticaj, jer uvijek imaju malu političku strukturu na koju utiču, u ovom slučaju PDP i njegove funkcionere”, rekao je Dodik.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske je u petak, 10. juna, stigao zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za održavanje posebne sjednice, na kojoj bi parlament trebalo da se izjasni o odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena na sjednici Predsjedništva bez konsenzusa.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je ovu odluku veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne o tome.

Dodik: Dejtonski koncept BiH nije antievropski
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbi u BiH imaju pravo da se bore za nacionalnu slobodu i budu protiv centralizacije, te istakao da dejtonski koncept BiH nije antievropski, jer je i EU garant Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao značaj učešća na sastanku u Briselu koji je sazvao predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, kako bi se obrazložili stavovi Republike Srpske koji se značajno razlikuju od stavova EU.

On je pojasnio da je ideja organizatora sastanka da se sazovu predsjednici svih političkih partija koje imaju svoje poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako bi se došlo do zajedničkih stavova oko aktuelnih tema, kao što je rat u Ukrajini, predstojeći izbori, evropski put BiH.

Dodik je rekao da je važno razgovarati o svim temama, kao što je kriza u Ukrajini, jer jer su prisutni pokušaji da se nametnu različite neistine.

“Stalno nam se pokušava nametnuti priča kako nešto sankcionišemo, što nije tačno. Pa tu je i kvalifikacija samog sukoba, jer mi smatramo da je to oružani sukob u Ukrajini, a oni smatraju da je to neka agresija”, rekao je Dodik za Televiziju “MIS” iz Sidneja.

On je dodao da političko Sarajevo to sve zloupotrebljava, tvrdeći da su i oni doživjeli agresiju.

“Pokušavaju stalno i da nas natjeraju na priče i kvalifikacije kako Republika Srpska, koja se bori i koristi ustavna ovlaštenja koja ima, a koja su značajno derogirana različitim naporima visokih predstavnika i Ustavnog suda, da joj se sve to vrati, te govore kako Srpska i Dodik provode secesiju”, rekao je Dodik.

On je istakao da nije riječ ni o kakvoj secesiji, nego o tome da je miran razlaz rješenje ukoliko se ne može postići dogovor.

“Secesija je negativan pojam, jer znači nasilno odvajanje teritorije, ali ja to ne zagovaram, nego da se mirno raziđemo. Jednog dana će se to i dogoditi, a pitanje je samo naše izdržljivosti i posvećenosti tom krajnjem cilju”, rekao je Dodik.

Govoreći o planiranom putovanju u Sankt Peterburg gdje bi trebalo da prisustvuje Međunarodnom ekonomskom forumu, Dodik je rekao da je to već tradicionalno putovanje.

“Globalna politička situacija je takva da se pravi polarizacija, pa ko hoće da je u dobrom odnosu sa Zapadom, onda mora da kinji i ignoriše Rusiju. Za naš prostor i položaj je važno da imamo dobre odnose i sa zapadom i sa Rusijom i ne smijemo se dovesti u situaciju da biramo samo jednu stranu”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ima dobru saradnju sa Srbijom, koja ja je zabilježila veliki uspjeh i preporod od kako je na vlast aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić.

“Ali, isto tako postoji opasnost zbog globalnih odnosa da sav taj uspjeh bude poništen globalnim procesima, inflacijama, zatvaranjem i mnogo čega drugog”, rekao je on.

Dodik smatra da očekivanja njemačkog kancelara Olafa Šolca da Srbija prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova i da se odmah priključi sankcijama EU protiv Rusije ukazuju na to da vlast u Njemačkoj uveliko pokušava da državi vrati snagu koju je imala.

“Volio bih da imamo dobre i kvalitetne odnose pune razumijevanja bez obzira na tešku istoriju koju imamo, ali ne shvatam njemačku politiku koja ide za tim da se ovde postavlja tako da isključivo podržava muslimanski koncept BiH, jer je on neodrživ”, rekao je Dodik.