Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, danas je u Banjoj Luci prisustvovao prigodnom programu u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u sklopu kojeg je promovisana i knjiga “Grad u cvatu magnolije”, autora Mehmeda Pargana.

U svom obraćanju prisutnima Salkić je rekao da je neophodan u budućnosti novi pristup i promjene koje će omogućiti ostanak, opstanak i dodatni povratak Bošnjaka u ovaj dio naše domovine.

“Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan je od najvažnijih datuma u modernoj historiji naše domovine. Ogromna većina naših građana izjasnila se da želi nezavisnu i samostalnu Bosnu i Hercegovinu i zbog toga svi trebamo biti sretni i ponosni”, kazao je Salkić.

Pozvao je na obilježavanje Dana nezavisnosti u svakom gradu i mjestu države i izvan nje gdje god žive naši državljani. Dodao je da se samo tako mogu pobijediti pokušaji revizije historijskih činjenica, koji se plasiraju u RS-u, da naša domovina postoji od Dejtona.

“Mi smo u Dejtonu dobili mir za koji smo se borili, dobili smo nažalost i dva entiteta. Entitet RS danas provođenjem sistemske diskriminacije kao mirnodopske metode pokušava ostvariti ratne ciljeve, te ekonomski i egzistencijalno protjerati Bošnjake. Zbog toga je u budućnosti neophodan novi pristup i promjene koje će omogućiti ostanak, opstanak i dodatni povratak Bošnjaka u ovaj dio naše domovine”, naglasio je.

Potcrtao je da to treba biti prvorazredno pitanje za sve patriote u zemlji i dijaspori jer je ono od suštinske važnosti za opstanak Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u njoj.

“Pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da u ovim danima svi zajedno masovnim obilježavanjima Dana nezavisnosti pošaljemo snažnu poruku neprijateljima naše domovine, da neće uspjeti u njenoj podjeli kao što nisu uspjeli ni oni prije njih”, zaključio je Salkić.