Predsjednik HDZ Dragan Čović rekao je nakon večerašnjeg sastanka vladajuće koalicije na nivou BiH da je s partnerima u Federaciji većinu stvari dogovorio i da se nada da će ubrzo imati sudiju Ustavnog suda.

Naš jedini zadatak je pregovarački proces koji smo prividno otvorili pokušati stvarno otvoriti. To je naša obaveza. Budžet smo davno dogovorili ali ima određenih uslova koje smo takođe mi usaglasili između sebe. U suštini smo sve političke odluke donijeli oko toga, rekao je Čović.

Smatra da budžet moraju usvojiti zbog sredstava kojima hoćemo pristupiti iz Evropske unije.

– Nema nijedne prepreke da proces pristupa EU dinamizujemo. Prošle sedmice smo imali razgovore sa predsjednicom Evropske komisije u vezi evropskih izbora za evropski parlament. Trebaće vremena nakon toga da se profunkcioniše. Mi do tada ne smijemo stajati. Trebamo bar jednom u sedam dana prebirati različite teme. Mi danas u Savjetu ministara možemo raditi normalno, izuzev par zakona koji su skinuti sa sjednice. Nije bilo nijednog razloga da na zadnjoj sjednici ne bude i Izborni zakon i Zakon o sudovima – rekao je Čović, prenosi Klix.

Istakao je da Dom naroda BiH ne funkcioniše i rekao da će pokušati s kolegama iz Doma naroda i Kolegijuma zakazati sjednicu da dinamizuju proces.

– Jer ne možemo biti taoci jedne odluke, zadnji put SDA. Sjednice se moraju sazivati. Nemamo prava tražiti od visokog predstavnika da nešto nameće. To ja lično tražim. Sami trebamo donositi odluke – rekao je Čović.

Naglasio je kako misli da su većinu stvari u Federaciji BiH lagano priveli kraju.

– Pa do tog da ćemo imati sudiju Ustavnog suda nadati se za nekoliko dana. Dogovaramo se, to trebamo prenijeti i na nivo Savjeta ministara – rekao je Čović.