Kroz cijeli Porodični zakon provodi se da svi organi moraju postupati u skladu sa najboljim interesima djeteta, izjavio je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, gostujući u Јutarnjem programu RTRS.

Bukejlović je naglasio da je zaštita djeteta stavljena u prvi plan.

  • Rađeno je mnogo toga kada je riječ o usvajanju. Formira se poseban registar lica koja su podobna da usvoje i da budu usvojena – precizirao je Bukejlović.

On je napomenuo da se izmjena Porodičnog zakona dotiče skoro svakog pojedinca, od najmlađih do najstarijih.

Govoreći o Registru pedofila Bukejlović je napomenuo da je cilj toga prevencija i zaštita djece.

Kada je riječ o Zakonu o krivičnim sankcijama, Bukejlović je podsjetio da je u Krivični zakonik 2021. godine uvedena kazna doživotnog zakona.

  • Ali, to nije bilo regulisano u Zakonu o krivičnim sankcijama i morali smo da uredimo tu oblast – objasnio je Bukejlović.

Reagujući na kritike koje su dobili zbog Zakona o kleveti, Bukejlović je istakao da apsolutno stoje iza svojih stavova.

  • Radi se o namjeri dekontaminacije prostora koji se moraju regulisati. Predstoji nam rasprava. Sigurno je da ćemo obići najveće centre u Srpskoj i obavijestiti sve zainteresovane subjekte. To će biti prilika da svi izraze svoj stav i sugestije kako bismo mogli da korigujemo određene odredbe – naveo je Bukejlović.

Poručio je da su sve kritike dobrodošle.

  • Otvoreni smo za svaku vrstu dijaloga. Gledaću da, u skladu sa svojim obavezama, budem prisutan na brojnim raspravama. Volio bih da svi dođu spremni i sa adekvatnim argumentima – naglasio je Bukejlović.

Komentarišući kritike na Zakon o neprofitnim organizacijama Bukejlović je rekao da se njime planira postići čista vrsta nadzora nad radom tih organizacija.

  • Da znamo porijeklo novca i na šta su potrošena sredstva. Ubijeđen sam da će ovo doprinijeti njima samima – zaključio je Bukejlović.