Predsjednik PDP Branislav Borenović poručio je lideru SNSD Miloradu Dodiku da nema pravo da priča o dodvoravanju strancima jer svi znaju kako je on došao na vlast – helikopterom SFOR.

Reagujući na Dodikove izjave kako opozicija u Srpskoj pokušava da se dodvori strancima, ali i na optužbe da su strani špijuni, Borenović je podsjetio na smjenu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena koji je, kako kaže on, “uklonjen od strane visokog predstavnika kako bi lider SNSD došao na vlast”.

– Do mene dolaze informacije da su funkcioneri opoziocionih partija, ne samo podložni obavještajnom radu drugih agencija sa zapada, već čak da su u određenim segmentima i njihovi operativci. Ali kada vidim da predsjednik PDP Branislav Borenović stoji sa nekim ko finansira sve obavještajne zajednice u Americi i da to pokušavaju da sakriju – rekao je sinoć Dodik.

Odgovarajući na ove optužbe Borenović je Dodika nazvao ratnim profiterom i švercerom, te pozvao lidera SNSD da slobodno objavi sve njegove ”izdajničke” aktivnosti.

– Njegovo dugogodišnje blebetanje u prazno o tim temama otkriva samo jednu činjenicu – Milorad Dodik je patološki i notorni lažov, koji u nedostatku političkih ideja smišlja teorije zavjera. Jedini sluga stranih službi je bio upravo Milorad Dodik i njegova svita. On misli da su svi kratkog pamćenja, ali dobro se sjećamo da je sa prijateljem, šefom banjalučkog OHR i kasnije savjetnikom u njegovom kabinetu Grejm Dejom, pravio spiskove za odstrel srpskih funkcionera, da im je zabranjivano političko djelovanje, a nekima i osnovna ljudska prava, poput prava na rad – tvrdi Borenović.

On kaže da na tim spiskovima nije bilo funkcionera SNSD, nego isključivo funkcioneri SDS i PDP.

– Sjećamo se da je prvi put na premijersku poziciju došao ne samo uz pomoć helikoptera SFOR, nego i uz blagoslov i prisustvo stranih ambasadora na sjednici NSRS. Znamo i da je jedini put u istoriji predsjednik Republike Srpske bio smijenjen od strane visokog predstavnika baš iz razloga što nije htio da mandat za sastav Vlade da Miloradu Dodiku. Tada je veleizdajnik Mile iz Laktaša, američki dašak svježeg vjetra, govorio da je to pravo visokog predstavnika koje je dobio po Dejtonskom sporazumu i da je on iznad Ustava Republike Srpske i Ustava BiH. Sjećamo se dobro, Milorade – poručio je Borenović.