Visoki predstavnik EU za spoljnju i bezbjednosnu politiku Žozep Borel oglasio se povodom informacija da je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, istakavši da on ne predstavlja EU, nego da je riječ isključivo o bilateralnom odnosu Rusije i Mađarske.

“Posjet premijera Viktora Orbana Moskvi događa se isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije”, objavio je Borel.

Mađarska kao zemlja koja obnaša rotirajuće predsjedništvo do kraja ove godine, ne predstavlja EU u inostranstvu, što je isključiva nadležnost predsjednika Savjeta EU kada je riječ o nivou čelnika država ili vlada, te visokog predstavnika kada je riječ o ministarskom nivou.

“Premijer Orban nije dobio mandat Savjeta EU za posjet Moskvi. Pozicija EU o ruskom agresivnom ratu održava se brojnim zaključcima Savjeta EU. To stajalište isključuje bilateralne kontakte između EU i predsjednika Putina”, ističe Borel, prenosi Index.

Dodaje da Orban ni u kojem obliku ne predstavlja EU i podsjeća da je Međunarodni krivični sud podigao optužnicu protiv Putina i izdao nalog za hapšenje zbog njegove, kako navode, “uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju”.