U najnovijem znaku rastućih uloga s kojima se svijet suočava u Ukrajini, njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok otvoreno je izjavila da su ukrajinski saveznici – uključujući Njemačku – u ratu s Rusijom.

“I stoga sam već rekla posljednjih dana – da, moramo učiniti više da odbranimo Ukrajinu. Da, moramo učiniti više i na tenkovima. Ali najvažniji i ključni dio je da to radimo zajedno i da ne igramo igru krivice u Evropi, jer vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih”, rekla je Berbokova tokom rasprave u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE) u utorak u Strazburu.

Njemačka stranka Zelenih, koja vuče korijene iz mirovnog pokreta, jedna je od najgorljivijih pristalica slanja više oružja Ukrajini. Stranka je takođe aktivno podržavala odluku o slanju glavnih borbenih tenkova Leopard 2, koju je njemačka vlada odobrila ove sedmice.

Rusija je reagovala na odluku Njemačke i SAD-a da pošalju napredne glavne borbene tenkove u Ukrajinu, označivši taj potez “izuzetno opasnim” i kršenjem “crvenih linija” koje je postavio Kremlj.

Njemačka je ranije odugovlačila s isporukom tenkova Ukrajini, strahujući da će eskalirati rat i uvući zemlju u direktnu konfrontaciju s Rusijom.

Njemačka javnost takođe je skeptična prema slanju više oružja u Ukrajinu; međutim, Berbokova je već prošle godine rekla da namjerava održati svoja obećanja Ukrajini “bez obzira na mišljenje mojih njemačkih glasača”, prenosi “RMX”.