Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac očekuje da će predstavnici parlamentranih stranaka iz Republike Srpske danas potpisati izjavu o postupcima organa Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, te da će u narednom periodu biti povučen srpski sudija iz Ustavnog suda BiH.

Očekujem da Narodna skupština Republike Srpske u narednom periodu donese odluku da povučemo sudiju iz Ustavnog suda BiH jer time želimo i da pokažemo nelegitimnost nelegitimnost ovog suda – izjavio je Banjac Srni.

Banjac je istakao značaj potpisivanja izjave koja predstavlja političko opredjeljenja Republike Srpske i kojom se kroz zaključke šalje jasna poruka – da nema razgovora o imovini koja pripada Srpskoj.

  • Imovina prema Ustavu pripada entitetima, a ne državnoj zajednici BiH. Јer, ta državna zajednica svoju državnost crpi iz entiteta, a ne obrnuto – ukazao je Banjac.

On je naveo da će insistirati i da Republika Srpske donese svoj izborni zakon, jer prema Ustavu BiH i Ustavu Srpske, entiteti imaju svoje izborne komisije i nadležni su za sprovođenje izbora na lokalnom nivou i opštih izbora.

Podsjetimo, u prostorijama Narodne Skupštine Republike Srpske predstavnici parlamentarnih stranaka trebalo bi da potpišu izjavu o zaštiti imovine, kako je najavljeno u petak na sastanku lidera stranaka kod predsjednika Republike Srske Milorda Dodika.