Angela Merkel ponovo upozorila

0
93

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je juče od njemačkih saveznih pokrajina da pojačaju napore na suzbijanju novih slučajeva virusa korona i pomenula mogućnost uvođenja policijskog časa kako bi se treći talas stavio pod kontrolu.

“Imamo svoju nužnu kočnicu… nažalost, ona se ne poštuje svuda. Nadam se da će možda doći do nekog razmišljanja o ovome”, rekla je Merkel u rijetkom nastupu u tok šouu na njemačkoj televiziji ARD, prenosi Rojters.

Merkelova i pokrajinski lideri složili su se početkom marta da zaustave postepeno ponovno otvaranje ekonomije čim broj infekcija na 100.000 ljudi tokom sedam dana bude viši od 100.

U nedjelju je incidencija virusa na 100.000 porasla na 130 sa 104 prije nedjelju dana.

Broj ukupno potvrđenih slučajeva virusa korona u Njemačkoj povećao se za 17.176 na 2.772.401, pokazali su u današnji podaci Instituta “Robert Koh”.

Broj žrtava porastao je za 90 na 75.870, pokazuju podaci.

Merkelova je rekla da će, ako pokrajine ne počnu da sprovode mjere s odgovarajućom ozbiljnošću u “vrlo doglednoj budućnosti”, morati da razmotri koji koraci bi se mogli preduzeti na nacionalnoj osnovi.

Jedna od mogućnosti bila bi izmjena Zakona o zaštiti od infekcija kako bi se utvrdilo šta treba da se radi u određenim scenarijima, rekla je Merkel, dodajući da su savezna vlada i države obavezne da suzbijaju zarazu.

Merkel je rekla da nije uvjerena da su do sada preduzete mjere dovoljne za okončanje trećeg talasa pandemije.

“Koje dodatne mjere su nam potrebne? Moramo učiniti više. Imamo mogućnosti ograničenja izlazaka, dodatnih ograničenja kontakata, daljeg nošenja maski… plus strategije testiranja na svim mjestima”, istakla je Merkel.

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here